Latest Posts

Avancronica, Marele Premiu de la Abu Dhabi – Pirelli Report (+Program TV)

Vizualizări: 53698

Avancronica, Marele Premiu de la Abu Dhabi: Sezonul 2023 al Formulei 1 se va încheia cu circuitul Yas Marina din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, care va găzdui ultimul eveniment.

Spre deosebire de cursele anterioare din Emiratele Arabe Unite, viitoarea ediție are o importanță minimă pentru clasamentul piloților, deoarece Max Verstappen și Red Bull Racing și-au afirmat o dominație fără precedent pe parcursul sezonului. Cu toate acestea, Max Verstappen – după ce a triumfat în 18 din cele 21 de curse din acest sezon – va încerca să își extindă recordul de victorii la 19. Coechipierul său, Sergio Perez, a contribuit la amprenta Red Bull Racing în acest sezon, asigurându-și locul al doilea în clasamentul piloților cu o performanță impresionantă la Marele Premiu de la Las Vegas.

Avancronica, Abu, Dhabi

Cu 21 de curse încheiate și doar una rămasă de disputat, Max Verstappen a dominat sezonul, asigurându-și al treilea titlu mondial consecutiv la piloți și câștigând 18 din cele 2023 curse. Pilotul olandez a eclipsat recordul pentru cel mai mare procentaj de victorii înregistrat vreodată într-un sezon de Formula 1, ceea ce este considerat de mulți un indicator mai important decât numărul de curse, deoarece există mult mai multe curse într-un sezon decât în cazul deținătorilor recordurilor anterioare.

Întrebarea care se pune acum este dacă cineva poate perturba sărbătoarea de sfârșit de sezon a echipei austriece prin câștigarea Marelui Premiu din Abu Dhabi. Marele Premiu din Abu Dhabi tinde să fie simplu, ceea ce face dificilă pentru oricine detronează Verstappen pe acest circuit. Sergio Perez, datorită performanțelor sale impresionante din ultima vreme, este, de asemenea, un candidat. În timp ce Mercedes AMG F1 și McLaren F1 au surclasat în mod tradițional Scuderia Ferrari pe circuitele convenționale, circuitul Yas Marina ar putea prezenta un scenariu diferit. Mașina SF23 a Scuderiei Ferrari excelează pe liniile drepte și se comportă decent în secțiunile cu viteză redusă, ceea ce o face o potențială echipă surpriză pentru o clasare pe podium.

Avancronica, Abu, Dhabi

Bătălia cheie – Mercedes AMG F1 vs. Scuderia Ferrari
Bătălia pentru locul doi în clasamentul constructorilor se profilează ca fiind lupta semnificativă la acest Mare Premiu. Echipa Mercedes AMG F1, care inițial conducea în fața Scuderiei Ferrari cu o diferență considerabilă, se confruntă acum cu o competiție strânsă, doar patru puncte separând echipele. Rezultatul ar putea influența evoluția lor pentru sezonul următor, amintind de lupta strânsă din sezonul precedent.

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

Avancronica, Abu, Dhabi

Prognoza meteo pentru Marele Premiu de la Abu Dhabi:

Vineri (Antrenamente Libere 1 și Antrenamente Libere 2)

Condiții: Vineri sunt așteptați câțiva nori. Este o zi însorită. Temperaturile ating un maxim de 29 °C. În timpul nopții până vineri suflă o briză ușoară (7 până la 12 km/h). Înainte de prânz se așteaptă o briză ușoară (12 până la 20 km/h). După-amiaza se așteaptă o briză moderată (20 până la 29 km/h). Vântul suflă noaptea și după-amiaza de la nord-vest, iar dimineața de la vest.

Antrenamente libere 1: 28°C / Antrenamente libere 2: 27°C


Temperatura maximă așteptată: 29° Celsius

Temperatura minimă așteptată: 22° Celsius
Șanse de ploaie: 0%.

 • Sâmbătă (Antrenamente Libere 3 și Calificările)

Condiții: Sâmbătă sunt așteptați câțiva nori. Este o zi însorită. Temperaturile ating un maxim de 29 °C. În timpul nopții până sâmbătă suflă o briză ușoară (7 până la 12 km/h). Sâmbătă dimineața se așteaptă o briză moderată (20 la 29 km/h). După-amiaza suflă o briză proaspătă (29 la 40 km/h). Vântul suflă de la nord-vest.

Antrenamente Libere 3: 28°C / Calificările: 26°C

Temperatura maximă așteptată: 29° Celsius
Temperatura minimă așteptată: 23° Celsius
Șanse de ploaie: 5%.

Avancronica, Abu, Dhabi

 • Duminică (Cursa)

Condiții: În mare parte senin. Sunt prevăzute temperaturi de până la 39 °C. Toată ziua suflă o briză ușoară (15-22 km/h). Sunt posibile rafale de până la 30 km/h. Vântul suflă dinspre nord.

Cursa: 27°C

Temperatura maximă așteptată: 29° Celsius
Temperatura minimă așteptată: 22° de grade Celsius
Șanse de ploaie: 0%.

Cinci detalii interesante despre Marele Premiu de la Abu Dhabi:

 • Prima cursă din Formula 1 care se desfășoară pe timp de zi până la întuneric a intrat în calendar în 2009, pe circuitul nou construit Yas Marina, în afara Abu Dhabi, și s-a impus ca fiind cursa finală a sezonului. Circuitul proiectat de Hermann Tilke face parte din proiectul de dezvoltare de miliarde de dolari Yas Island, care include, de asemenea, un port de agrement, parcul tematic Ferrari World, Yas Water World și sala de concerte Du Arena. Pe insula artificială au fost dezvoltate, de asemenea, centre comerciale, terenuri de golf și hoteluri. Circuitul în sine a fost modificat înainte de Marele Premiu Abu Dhabi din 2021, în încercarea de a spori oportunitățile de depășire.
 • La sfârșitul anului 2014, organizatorii au convenit asupra unui nou acord multianual pentru a menține Abu Dhabi în calendarul Formulei 1 în viitorul apropiat, deși durata exactă a contractului nu a fost dezvăluită. În 2021, contractul a fost prelungit până în 2030.
 • Circuitul Yas Marina are o capacitate de aproximativ 60.000 de spectatori, iar biletele se epuizează, în ciuda faptului că Marele Premiu din Abu Dhabi este unul dintre cele mai scumpe din actualul calendar F1. În 2022, a fost adăugată o capacitate suplimentară de tribune. Cifra de prezență în weekend a ajuns la 160.000 în 2022 – cu 7.000 mai mult decât în anul precedent.

Avancronica, Abu, Dhabi

 • Ca urmare a modificărilor de calendar aduse de pandemia de coronavirus, Marele Premiu de la Abu Dhabi din 2020 a avut loc pe 13 decembrie, fiind a treia cea mai târzie dată la care a avut loc un Mare Premiu de închidere a sezonului. Din cauza pandemiei, cursa a avut loc cu ușile închise, fără spectatori în tribune.
 • Mercedes a dominat Marele Premiu din Abu Dhabi între 2014 și 2019, dar Max Verstappen de la Red Bull a câștigat din pole position în cursa din 2020. Pole position-ul său a fost singurul pole position al anului fără motor Mercedes, iar victoria sa a fost una dintre cele doar două pentru Red Bull în sezonul 2020. Un an mai târziu, Verstappen a revenit pe circuitul Yas Marina ca lider al campionatului înainte de ultima cursă a anului. Olandezul a câștigat cursa – și titlul – în circumstanțe controversate, depășindu-l pe rivalul la titlu Lewis Hamilton în ultimul tur al Marelui Premiu. Verstappen a dominat cursa din 2022, așa cum a făcut-o pe tot parcursul sezonului, obținând a 15-a victorie a anului – un nou record.

Date și configurația al circuitului de la Abu Dhabi:

 • Primul Marele Premiu F1 găzduit: 2009
 • Numărul de tururi: 58
 • Lungimea circuitului: 5,281 km
 • Distanța totală a cursei: 308,405 km
 • Recordul pe tur: 1:26.103 (Max Verstappen – 2021)

Avancronica, Abu, Dhabi

Avancronica, Abu, Dhabi

Pneurile și Pista:

 • Pentru ultima cursă a sezonului, compozițiile nominalizate sunt C3 ca P Zero Alb hard, C4 ca P Zero Galben medium și C5 ca P Zero Roșu soft.
 • Aproape toți piloții au pornit în cursa de anul trecut din Abu Dhabi pe medium. Primii trei finaliști – în ordine, Max Verstappen, Charles Leclerc și Sergio Perez – au oprit doar odată pentru a schimba pe hard, între tururile 16 și 21.
 • Turul pistei Yas Marina are 16 viraje precum și secțiuni rapide, inclusiv o linie dreaptă de 1,2 km între virajele 5 și 6. Modificările care au avut loc în 2021 au scurtat turul de pistă la 5,28km.
 • Lewis Hamilton este cel mai de succes pilot aici, cu cinci victorii, urmat de Max Verstappen și Sebastian Vettel (cu câte trei victorii fiecare). Mercedes AMG F1 și Red Bull Racing sunt echipele cele mai de succes, cu câte șase victorii fiecare.

Avancronica, Abu, Dhabi

Avancronica

„Trecem de la luminile din Las Vegas, la apusul din Abu Dhabi, în doar o săptămână, după o călătorie de peste 13.000km, pentru o cursă care este binecunoscută pentru faptul că închide sezonul. În acest weekend, Yas Marina va găzdui Marele Premiu al Abu Dhabi pentru cea de-a 15-a dată, dintre care de 11 ori aceasta a fost ultima cursă a sezonului”.

„Pista a fost modificată în 2021 pentru a o face mai rapidă și mai cursivă, ceea ce a creat de asemenea și posibilități pentru depășire, așa cum am văzut la ultimele două evenimente desfășurate aici. Yas Marina este în partea de jos a scalei când vorbim despre solicitările asupra pneurilor, în ciuda solicitărilor verticale care afectează în special axa față. Drept rezultat, am selectat cele mai moi trei compoziții, cu C3 fiind compoziția hard, C4 fiind cea medium și C5 cea soft. Aceasta este aceeași alegere ca și anul trecut și de asemenea o alegere identică cu ceea ce am văzut în Las Vegas weekendul trecut: o confirmare a versatilității actualelor compoziții”.

Avancronica, Abu, Dhabi

„Așa cum a devenit deja o tradiție. Ziua de marți de după Grand Prix va găzdui ultimul test, fiecare echipă urmând a fi prezentă cu două mașini: una pentru piloții tineri, iar cealaltă, teoretic, pentru testarea pneurilor. Oricum, nu vor fi compoziții noi pentru acest test: FIA a comunicat recent că pentru 2024 compozițiile vor fi la fel ca anul acesta, singura schimbare fiind că de anul viitor vor fi disponibile cinci în loc de șase, datorită eliminării compoziției C0 (care nici nu a fost utilizată în vreo cursă anul acesta)”.

„Astfel, testul ar putea fi util pentru echipă să lucreze pe tyre management prin acumularea de informații pentru sezonul viitor. Echipele vor avea o alocare predeterminată de pneuri pentru acest test. Mașina care va fi folosită în teste va avea la dispoziție 10 seturi, constând în unul de C1, unul de C2, două de C5 și câte trei seturi din C4 și C3. Între timp, mașina pentru piloții tineri va avea putea utiliza câte două seturi de C3 și C5 precum și patru seturi de C4”.

Avancronica, Abu, Dhabi

Avancronica, Abu, Dhabi

Când și unde să urmărești Marele Premiu de la Abu Dhabi  în acest weekend:

 • Vineri 24.11.2023, 11:30 – 12:30, Antrenamente Libere I
  F1TVPro, Digisport 2, Orange Sport 3, Prima Sport 2
 • Vineri 24.11.2023, 15:00 – 16:00, Antrenamente Libere II
  F1TVPro, Digisport 2, Orange Sport 3, Prima Sport 3
 • Sâmbăta 25.11.2023, 12:30 – 13:30, Antrenamente Libere III
  F1TVPro, Digisport 2, Orange Sport 3, Prima Sport 3
 • Sâmbăta 25.11.2023, 16:00 – 17:00, Calificări
  F1TVPro, Digisport 4, Orange Sport 3, Prima Sport 5
 • Duminica 26.11.2023, 15:00 – 16:00, Cursa
  F1TVPro, Digisport 1, Digisport 4K), Orange Sport 3, Prima Sport 2, Prima Sport 4K
 • Mai multe știri despre Campionatul Mondial de Formula 1 găsiți AICI.
Sursa: GP24 Media
Photocredit: Formula 1 Fans Romania
Sponsor: Pirelli Romania

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

GP24 Media

Latest Posts

Don't Miss