Latest Posts

Avancronica, Marele Premiu al Las Vegasului – Pirelli Report (+Program TV)

Vizualizări: 168547

Avancronica, Marele Premiu al Las Vegasului: Formula 1 își face a treia apariție în Statele Unite în acest an, marcând o revenire semnificativă după 40 de ani în vibrantul oraș Las Vegas, cu ocazia ediției inaugurale a Marelui Premiu de la Las Vegas.

Circuitul stradal nou proiectat, cu o lungime de 6,2 kilometri, care se învârte în jurul emblematicei “Strip” din Vegas, este pregătit să găzduiască o cursă care are o semnificație istorică imensă pentru acest sport. Marele Premiu din acest weekend reprezintă o provocare unică pentru toate echipele, fiind posibil să se desfășoare cea mai friguroasă cursă din istoria Formulei 1, cu temperaturi care se așteaptă să scadă până la cinci grade Celsius, după cum a relatat Sports Illustrated. Pentru a adăuga și mai mult la complexitate, există o șansă de ploaie vineri, care ar putea intensifica și mai mult condițiile de cursă.

Avancronica, Vegas

În ciuda faptului că Max Verstappen și Red Bull Racing și-au asigurat deja titlurile de campion al piloților și constructorilor în Formula 1 din 2023, aceștia rămân favoriți pe circuitul stradal din Las Vegas. Cu toate acestea, miza este mare pentru restul plutonului, în special pentru Sergio Perez, care încă se luptă cu Lewis Hamilton pentru locul doi în clasamentul piloților. Pe măsură ce se desfășoară emoțiile, GP24 Media este dedicat să vă țină la curent. În acest articol, vă oferim o previzualizare cuprinzătoare, informații despre ceea ce vă puteți aștepta și programul cursei pentru Marele Premiu din Las Vegas.

Avancronica, Vegas

Prognoza meteo pentru Marele Premiu al Las Vegasului: MeteoBlue / Weather)

Vineri (antrenamente libere 1 și Antrenamente libere 2:)

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

 • Condiții:În timpul nopții și în primele ore ale zilei sunt așteptați câțiva nori, iar după-amiaza se vor mai depune ceva nori. Soarele nu va fi vizibil. Temperaturile maxime vor atinge probabil 20 °C. Toată ziua suflă o briză ușoară (7-12 km/h). Vântul suflă peste noapte dinspre nord-vest, iar ziua dinspre est.
 • Antrenamente libere 1: 16°C / Antrenamente libere 2: 13°C
 • Temperatura maximă așteptată: 20° Celsius
 • Temperatura minimă așteptată: 10° Celsius
 • Șanse de ploaie: 0%.

Sâmbătă (Antrenamente libere 3 și Calificările)

 • Condiții: În cursul nopții și până sâmbătă, cerul va fi mai mult noros, dar majoritatea norilor vor ceda ziua. Este o zi însorită. Se anunță temperaturi de până la 21 °C. În noaptea de azi spre sâmbătă suflă o briză ușoară (7-12 km/h). În timpul zilei se așteaptă o briză ușoară (12 până la 20 km/h). Vântul suflă în timpul nopții dinspre vest, dimineața dinspre sud, iar după-amiaza dinspre sud-vest.
 • Antrenamente libere 3: 15°C / Calificările: 11°C
 • Temperatura maximă așteptată: 21° Celsius
 • Temperatura minimă așteptată: 10° Celsius
 • Șanse de ploaie: 1%.

Avancronica, Vegas

Duminică (Cursa)

 • Condiții: Duminică, cerul este senin. Este o zi însorită. Sunt prevăzute temperaturi de până la 21 °C. În timpul nopții până duminică se așteaptă o briză ușoară (12 până la 20 km/h). Înainte de prânz se așteaptă o briză moderată (20 până la 29 km/h). Duminică după-amiază suflă o briză proaspătă (29 la 40 km/h). Din când în când, rafalele ar putea ajunge până la 55 km/h. Vântul suflă în timpul nopții dinspre vest, dimineața dinspre nord-vest, iar după-amiaza dinspre nord.
 • Cursa: 11°C
 • Temperatura maximă așteptată: 21° Celsius
 • Temperatura minimă așteptată: 8° de grade Celsius
 • Șanse de ploaie: 0%.

Avancronica, Vegas

Cinci detalii interesante despre Marele Premiu al Las Vegasului:

 • Revenire la Vegas
  Pentru prima dată în 1982, Formula 1 va organiza o a treia cursă în Statele Unite în același sezon. La fel ca în urmă cu 41 de ani, această a treia și ultima cursă va avea loc în Las Vegas. Pe atunci, cursa era cunoscută sub numele de Caesars Palace Grand Prix, după numele celebrului hotel – unde circuitul a fost amenajat în parcare. Pista oarecum lipsită de caracteristici și repetitivă nu a fost deosebit de populară, astfel că a fost folosită pentru F1 doar de două ori, ca cursă de final de sezon atât în 1981, cât și în 1982.În ambii ani, campionatul piloților a fost asigurat cu o clasare pe locul cinci la Caesars Palace: de Nelson Piquet și, respectiv, Keke Rosberg. Citatul anului în 1981 a fost oferit de campionul mondial în exercițiu Alan Jones în Las Vegas, când a fost întrebat pe cine ar prefera să-i succeadă în calitate de campion: pe colegul său de echipă de la Williams, Carlos Reutemann, sau pe Nelson Piquet de la Brabham. “Nu-mi pasă deloc. Nu-i suport pe niciunul dintre ei…”
 • Curse pe faimoasa “Strip” din Vegas
  Circuitul Marelui Premiu al Las Vegasului promite să fie mult mai interesant decât predecesorul său, deoarece duce Formula 1 pe străzile sale – inclusiv pe o porțiune de aproape doi kilometri din emblematicul Strip, trecând pe lângă hoteluri celebre precum Bellagio, Venetian și Caesars Palace. Primele simulări sugerează că vor fi posibile viteze maxime de 342 km/h, cu viteze medii potențial similare cu cele ale celui mai rapid circuit existent în calendar, Monza. Prin urmare, echipele ar putea fi tentate să își aducă configurațiile cu forță de apăsare redusă, dar primele sesiuni de antrenamente vor fi cruciale pentru a decide configurația.

Avancronica, Vegas

 • Făcând Ture în Oraș
  Traseul din Las Vegas nu se rezumă doar la linii drepte lungi, având 17 viraje în total. Proiectanții au venit cu 31 de variante diferite înainte de a se decide pentru un circuit de 6,2 kilometri, ceea ce îl face al treilea cel mai lung din calendar, după Spa-Francorchamps și Jeddah. Destul de amuzant, turul începe în ceea ce a fost o parcare dezafectată – care a fost reamenajată într-un complex permanent de boxe și paddock care va servi, de asemenea, drept noul sediu al Formulei 1 din SUA. Mai departe, circuitul înconjoară cel mai nou punct de reper din Vegas, o Sferă uriașă de 112 metri înălțime, acoperită cu LED-uri.
 • Răcoarea Deșertului
  Cursele de la Caesars Palace erau cunoscute pentru căldura extremă. Atunci când Piquet a câștigat campionatul în 1981, a trebuit să fie ridicat din mașină și a avut nevoie de timp pentru a se recupera din cauza efectelor epuizării de căldură. Totuși, GP-ul din Las Vegas ar putea fi foarte diferit, fiind o cursă de noapte care începe la ora locală 22:00. Având un climat deșertic, nopțile din Vegas pot fi destul de reci, mai ales în această perioadă a anului – când temperaturile ambientale scad adesea sub 10 grade Celsius. Având în vedere acest lucru, Pirelli a selectat cele mai moi pneuri disponibile: C3 ca P Zero White hard, C4 ca P Zero Yellow medium și C5 ca P Zero Red soft. Dar vremea este încă un mare semn de întrebare.

Avancronica, Vegas

 • Saturday Night Fever
  Cursa de la Las Vegas va avea loc sâmbătă seara, ceea ce va permite o difuzare duminică în Europa și în mare parte din restul lumii. Desigur, formatul F1 Sprint înseamnă că cursele de sâmbătă nu sunt neobișnuite în aceste zile, dar aceasta va fi prima dată când un mare premiu din campionatul mondial va avea loc în altă zi decât duminica de la Marele Premiu al Africii de Sud din 1985. Va deveni un fenomen mai frecvent începând de anul viitor, când cursele din Bahrain și Arabia Saudită se vor muta, de asemenea, în ziua de sâmbătă.Și, având în vedere că finalul sezonului de la Abu Dhabi va avea loc la doar o săptămână după Las Vegas, în cealaltă parte a lumii, un final în noaptea de sâmbătă spre duminică va permite să se câștige câteva ore suplimentare vitale pentru a transporta toate echipamentele și oamenii necesari în Orientul Mijlociu.

Avancronica, Vegas

Date și configurația al circuitului la Las Vegas:

 • Primul Marele Premiu F1 găzduit: 2023
 • Numărul de tururi: 50
 • Lungimea circuitului: 6,201 km
 • Distanța totală a cursei: 310,050 km

Avancronica, Vegas

Avancronica, Vegas

Pneurile și Pista

 • Pentru weekend-ul de Grand Prix Las Vegas din Nevada se vor utiliza C3 ca P Zero Alb hard, C4 ca P Zero Galben medium și C5 ca p Zero Roșu soft: cea mai soft selecție din gamă.
 • Pentru prima dată în istoria F1 sesiunile vor depăși o zi, cu programări diferite pentru acest weekend de cursă nocturn. Prima sesiune de antrenamente va avea loc joi, la 20:30, în timp ce FP2 se va derula vineri de la 12 noaptea la 01:00. FP3 va fi de asemenea vineri de la 20:30, calificările având loc sâmbătă de la miezul nopții, la 01:00. Cursa va avea startul sâmbătă, la 22:00.
 • Noul circuit stradal din Las Vegas are 17 viraje și trei linii drepte, cu două zone DRS. Turul de pistă are 6,12km lungime, viteza maximă estimată fiind de 342km/h. Linia de sosire este pe colțul dintre Harmon Avenue și Koval Lane, iar layout-ul se întinde de pe Las Vegas Boulevard până la Sands Avenue, cursa alegrându-se pe durata a 50 de tururi.
 • Miercuri este programată o ceremonie de deschidere prin care să se celebreze revenirea Formulei 1 la Las Vegas, începând cu orele 19:30. Printre artiștii programați să ia parte la eveniment se numără Steve Aoki, Thirty Seconds to Mars, Wi.am și trupa Cirque du Soleil.

Avancronica, Vegas

 • Peste 30 de variante ale circuitului stradal au fost desenate înainte de selectarea layoutului final. Principala infrastructură, inclusiv pit building-ului în forma logo-ului „F1”, precum și linia boxelor și paddock-ul, au fost construite în mai puțin de un an.
 • Formula 1 s-a mai derulat la Las Vegas ca ultimă rundă a sezoanelor 1981 și 1982, ambele evenimente fiind denumite Caesars Palace Grand Prix. Cu fiecare ocazie cursa a decis câștigătorul campionatului: Alan Jones a câștigat Grad Prix-ul pentru Williams în 1981, dar titlul a mers către pilotul Brabham, Nelson Piquet, în timp ce în anul următor cursa a fost câștigată de Michele Alboreto pentru Tyrrell, dar Keke Rosberg de la Williams devenind campion (Ferrari câștiga titlul constructorilor).
 • Circuitul Las Vegas Strip trece aproape de The Sphere: o structură sferică de 110m lungine acoperită în întregime de 1,2 milioane panouri LED. Construcția – cea mai mare din lume de acest fel – dispune de 15.000 metri pătrați de ecrane de înaltă rezoluție 16K. Cu un cost de 2,3 miliarde dolari, The Sphere a fost inaugurată la începutul lunii noimebrie, printr-un concert U2: pe parcursul weekend-ului de grand prix, va lumina circuitul cu o reproducere a pneului Pirelli P Zero Elect, alternativ cu logo Pirelli. O animație personalizată Pirelli va fi, de asemenea, văzută pe acoperișul noii construcții care găzduiește pit-ul și Paddock Club-ul.
 • Ocupanții podiumului vor purta o ediție specială a șepcii Pirelli cu inserții aurii. Drapelul Starts and Stripes, precum și „Las Vegas 2023”, vor fi prezente pe această șapcă – care va fi de altfel și la vânzare pentru public la deistribuitorii autorizați.

Avancronica, Vegas

Avancronica, Vegas

„Formula 1 revine în Statele Unite pentru a treia oară anul acesta, după Miami și Austin. Iar de data aceasta cu unul dintre cele mai așteptate grand-prix-uri ale anului, în Las Vegas, unde vârful motorsportului nu a mai fost prezent din 1982. Va fi o cursă incredibilă, așa cum este fiecare zi în Las Vegas, iar toți cei care lucrăm în Formula 1 dorim să facem un spectacol demn de acest oraș uimitor.

Va fi, de asemenea, și o încercare majoră din punct de vedere tehnic, atât pentru echipe, cât și pentru noi, toți venind spre această cursă fără nicio referință reală cu excepția simulatoarelor. Nimeni nu a pilotat pe circuitul Las Vegas Strip de 6,12 kilometri, acesta fiind al doilea după Spa, în ceea ce privește lungimea turului de pistă caracterizată de trei linii drepte și 17 viraje. Suprafața va fi un mix între asfaltul obișnuit stradal, în special pe secțiunea Strip, precum și noi segmente complet reasfaltate cu această ocazie, ceea ce adaugă un element de necunoscut.

Nu vor fi curse suport, iar circuitul va fi deschis pentru trafic normal, perioade bune din zi, ceea ce înseamnă că suprafața nu se va guma ca de obicei pentru a oferi o aderență mai bună. Ne așteptăm ca mașinile să ruleze cu un nivel redus de apăsare, similar cu Baku sau chiar Monza: atingerea unei viteze de top cât mai ridicate fiind cheia competitivității aici. Toate sesiunile se vor derula nocturn, într-o ambianță și temperaturi neobișnuite pentru un weekend de cursă, mai similare cu cele din testele din presezon desfășurate în Europa.

Avancronica, Vegas

Liniile drepte lungi vor face dificilă atingerea presiunii în pneuri în calificări, precum și păstrarea lor în fereastra de operare: aceeași poveste ca și în Baku, dar ceva mai pronunțat în Las Vegas. Ținând cont de acest lucru, am selectat un trio din cele mai soft compoziții pentru acest weekend: C3, C4 și C5, care ar trebui să garanteze o bună aderență. Presiunea minimă în pneuri ar trebui să fie 27 psi pe față și 24,5 psi pe spate, datorită temperaturilor mai coborâte, precum și layout-ului pistei.

În condiții reci, diferența dintre presiunea pneurilor reci și presiunea normală de rulare este mult redusă – astfel că atunci când mașina se mișcă, presiunea va crește mai puțin decât pe alte circuite datorită temperaturii mai reduse a asfaltului. Drept rezultat, credem că presiunile de rulare vor fi mai coborâte decât pe alte circuite care sunt dure cu pneurile, cum ar fi spre exemplu Baku. Astfel, toate elementele anunță o cursă extraordinară, plină de surprize și neprevăzut. Precum titlul faimosului film de curse al lui Elvis Presley…Viva Las Vegas!

Avancronica, Vegas

Avancronica, Vegas

Când și unde să urmărești Marele Premiu al Statelor Unite în acest weekend:

 • Vineri 17.11.2023, 06:30 – 07:30, Antrenamente Libere I
  F1TVPro, Digisport 1, Orange Sport 3, Prima Sport 1
 • Vineri 17.11.2023, 10:00 – 11:00, Antrenamente Libere II
  F1TVPro, Digisport 1, Orange Sport 3, Prima Sport 1
 • Sâmbăta 18.11.2023, 06:30 – 07:30, Antrenamente Libere III
  F1TVPro, Digisport 1, Orange Sport 3, Prima Sport 1
 • Sâmbăta 18.11.2023, 10:00 – 11:00, Calificări
  F1TVPro, Digisport 1, Orange Sport 3, Prima Sport 1
 • Duminica 19.11.2023, 08:00 – 10:00, Cursa
  F1TVPro, Digisport 1, Digisport 4K), Orange Sport 3, Prima Sport 1, Prima Sport 4K

În acest weekend ne putem bucura de Marele Premiu de Formula 1 al Las Vegasului.

Ce ne va aduce? O mulțime de detalii despre cursă, ultimele știri, prognoza meteo, date interesante despre circuite, fapte despre Marele Premiu al Mexicului, informații tehnice și un ghid complet despre când și unde poți urmări F1 la TV în România în acest articol:

Mai multe știri despre Campionatul Mondial de Formula 1 găsiți AICI.

Sursa: GP24 Media - Pirelli Motorsport
Photocredit: Formula 1 Fans Romania
Sponsor: Pirelli Romania

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

GP24 Media - Pirelli Motorsport

Latest Posts

Don't Miss