Latest Posts

Avancronica: Marele Premiu al Bahrainului – Pirelli Report (+Program TV)

Vizualizări: 17077

În acest weekend se dispută Marele Premiu al Bahrainului, primul GP al sezonului 2023. Atât echipele, cât și fanii se află în dilemă, deoarece imaginea din teste se poate schimba radical. În acest articol, Pirelli ne oferă indicii importante despre felul cum va arăta situația din punct de vedere al pneurilor.

Nu este deloc greu să prezentăm situația punctelor în GP-ul din Bahrain. Toate echipele pleacă de la punctaj nul, iar situația din teste nu este concludentă. Sergio Perez a stabilit cel mai rapid tur, 1.30.3, depășind timpul de pole al lui Charles Leclerc din 2022 cu 2 zecimi de secundă. Recordul absolut a fost marcat de Lewis Hamilton în 2020, 1.27.2, mai avem mult de coborât până la acel prag.

 

 

Avancronica: Marele Premiu al Bahrainului – Pirelli Report (+Program TV)

Circuitul Sakhir, Bahrain

Sakhir este recunoscut pentru temperaturile variate ale asfaltului și pentru multitudinea de viraje, majoritatea rear limited. În calendar din 2004, Bahrain și-a creat imediat un nume în Formula 1. Prima cursă a fost câștigată de Schumacher cu atotputernicul Ferrari F2004, iar primul viraj îi poartă numele campionului german. Treptat pe lista de învingători au făcut parte piloți ca Fernando Alonso, Felipe Massa, Jenson Button, Sebastian Vettel, Nico Rosberg, Lewis Hamilton și Charles Leclerc.

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

Cele mai multe triumfuri au fost realizate de Lewis Hamilton (5), urmat de Sebastian Vettel (4) și Fernando Alonso (3). De notat este faptul că în era hibridă au fost doar victorii Mercedes și Ferrari pe acest circuit. Pe oval notăm victoria lui Sergio Perez. Ultimul triumf Red Bull datează din 2013. În categoria echipelor, cele mai multe victorii aparțin Ferrari cu 7 succese. Mercedes au 6, iar Red Bull și Renault 2 succese.

Avancronica: Marele Premiu al Bahrainului – Pirelli Report (+Program TV)

PNEURILE ȘI PISTA

• Noua compoziție C1 va debuta în prima cursă a sezonului de la Sakhir. Anul acesta Pirelli și-a mărit gama de pneuri disponibile la șase, din care trei vor fi selectate pentru fiecare cursă. Noua compoziție C1 se situează între cea mai dură compoziție din gamă, C0 (fosta C1 din 2022) și C2, care a rămas neschimbată.

• La Marele Premiu al Bahrain-ului, C1 va fi P Zero Alb hard, C2 va fi P Zero Galben medium și C3 va fi P Zero Roșu soft. Echipele vor avea la dispoziție două seturi de pneuri hard, trei seturi de medium și opt seturi de soft pentru fiecare mașină, precum și alocarea normală de pneuri Cinturato, intermediare și de ploaie.

• Bahrain International Circuit are una dintre cele mai abrazive suprafețe asfaltice, în timp ce pista – care are viraje de viteză mică și medie – solicită pneurile în special pe zonele de frânare și tracțiune. Desenul său necesită de asemenea și o foarte bună stabilitate a spatelui mașinii.

• Gama mare de temperaturi este un factor ce trebuie luat în considerare. Temperatura la nivelul asfaltului poate atinge 45 de grade în timpul zilei, scâzând apoi spre 15 pe măsură ce se lasă seara. FP2, calificările și cursa – care încep toate la ora 18:00 – se vor derula astfel pe înserat.

• Marele Premiu al Bahrain-ului are loc pe un circuit înconjurat de deșertul Sakhir. Vântul ar putea sufla nisip spre pistă, afectând astfel nivelul de aderență de-a lungul sesiunilor. Cursele suport includ Formula 2 și Formula 3, cauciucul de pe pistă influențând de asemenea evoluția pistei.

• Degradarea pneurilor va fi un factor cheie când va trebui decisă strategia. Sezonul trecut, toți piloții, mai puțin unul, au oprit de câte trei ori (față de două opriri cât se anticipase) datorită apariției spre final a safety-car-ului. Câștigătorul, Charles Leclerc (Ferrari) a efectuat primele două stinturi pe soft, înainte de a trece pe medium. Safety car-ul i-a permis să pună din nou soft pentru ultima parte a cursei, încheind în fața coechipierului său Carlos Sainz.

Avancronica: Marele Premiu al Bahrainului – Pirelli Report (+Program TV)

Avancronica: Marele Premiu al Bahrainului – Pirelli Report (+Program TV)

Avancronica: Marele Premiu al Bahrainului – Pirelli Report (+Program TV)

Când și unde să urmărești Marele Premiu de la Abu Dhabi în acest weekend:

 • Vineri 03.03.2023, 13:30 – 14:30, Antrenamente Libere I
  F1TV Pro, Digisport 2 (+HD)
 • Vineri 03.03.2023, 17:00 – 18:00, Antrenamente Libere II
  F1TV Pro, Digisport 2 (+HD)
 • Sâmbăta 04.03.2023, 13:30 – 14:30, Antrenamente Libere III
  F1TV Pro, Digisport 3 (+HD)
 • Sâmbăta 04.03.2023, 17:00 – 18:00, Calificări
  F1TV Pro, Digisport 3 (+HD)
 • Duminica 05.03.2023, 17:00 – 19:00, Cursa
  F1TV Pro, Digisport 2 (+HD)
 • În cazul programelor Orange Sport, Formula 1 nu apare în transmisiunea live.
 • Prima Sport nu a oferit până la momentul publicării articolului programul tv.

Avancronica: Marele Premiu al Bahrainului – Pirelli Report (+Program TV)

„Noua compoziție C1 poate fi o opțiune validă pentru cursă”

„Prima etapă a campionatului va fi un banc de teste important pentru validarea muncii de dezvoltare pe care am efectuat-o pe parcursul anului trecut și care ne-a permis să îmbunătățim și mai mult structura pneurilor și să introducem o nouă compoziție.

Noua C1 va debuta la Sakhir: o compoziție complet nouă construită pe baza compoziției C2 de anul trecut, care ne permite să reducem diferența de performanță dintre compozițiile dure din gamă. Ne așteptăm să fie o opțiune validă pentru această cursă. „Undercut”-ul este adeseori pivotal în Bahrain, astfel că va fi interesant să observăm cum echipele se vor folosi de acest nou element din trio-ul compozițiilor nominalizate pentru Sakhir.”

Avancronica: Marele Premiu al Bahrainului – Pirelli Report (+Program TV)

Marele Premiu

Exclusiv echipate de către Pirelli, Formula 2 și 3 vor începe sezonul în Bahrain. Anul acesta grila de Formula 2 include nu mai puțin de 10 piloți care au avansat de la Formula 3: inclusiv campionul din 2022 Victor Martins, care a primit o bursă de 300.000 euro de la Pirelli pentru a-l ajuta să se mute în Formula 2. În total, 22 de piloți concurează în Formula 2, în timp ce grila pentru F3 are 30 de piloți – dintre care 18 sunt rookies (debutanți).

Avancronica: Marele Premiu al Bahrainului – Pirelli Report (+Program TV)

Campionatul Mondial de Raliuri (WRC) – o altă serie echipată de către Pirelli – a debutat, cu campionul en-titre Kalle Rovanpera câștigând la Monte-Carlo și Ott Tanak triumfând pentru M-Sport Ford în Suedia, în abia al doilea raliu în această mașină.

Intercontinental FT Challenge Powered by Pirelli a debutat în 2023 pe circuitul Bathurst din Australia, rezultând cea mai rapidă cursă din istorie pentru 12 ore, cu un număr record de tururi și mai puțin de o secundă între câștigătorul Mercedes și Porschele clasat pe locul 2. Legenda motociclismului viteză, Valentino Rossi a fost cel mai rapid în FP2, și a încheiat pe șase în cursă cu echipa BMW.

 • Mai multe știri despre Campionatului de Formula 1 găsiți AICI.
Sursa: GP24 Media / Motorsport Network
Photocredit: Pirelli Motorsport
Sponsor:

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

GP24 Media / Motorsport Network

Latest Posts

Don't Miss