Latest Posts

ABC-UL F1, literele G si H

Vizualizări: 16435

ABC-ul F1, Și în noul an vom continua seria noastră de articole despre cei mai întâlniți termeni și expresii din Formula 1. Acest articol se referă la termenii care încep cu literele G și H.

G FORCE
Forța de gravitație din timpul frânării, virajului sau accelerării se măsoară ca “G”. O mașină de Formula 1 poate genera o forță de peste 5G în timpul luării unui viraj.

ABC

GRIP
Aderența pneurilor pe suprafața pistei.

GROUND EFFECT
Tip de forță de apăsare generată de partea inferioară (podeaua) a unei mașini de curse cu o formă specială. Acest lucru crește viteza aerului care circulă sub mașină, generând astfel un efect de aspirație. Monoposturile cu ground effect au fost interzise de FIA prin anii ’80 pt că atunci când monopostul trecea peste o bordură, cea mai mare parte din această forță de apăsare se pierdea, iar mașina devenea foarte instabilă și greu de controlat. Noile reglementari din sezonul 2022 readuc în Formula 1 monoposturile cu ground effect!

ABC

GRAND PRIX
Eveniment oficial de cursă automobilistică care face parte dintr-o serie de curse pe parcursul unui sezon.

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

GRID
Zona în care mașinile sunt așezate în formație pentru a începe cursa.

ABC

GRID PENALTY
Penalizare înmânată piloților pentru o varietate de infracțiuni, inclusiv pentru propriile abateri, precum și pentru schimbarea de componente ale monopostului (dacă se depășește nr. de componente permise de regulament, cum ar fi cutia de viteze, power unit, motor, etc.).

GRAVEL TRAP
Secțiunile de nisip sau criblură de la exteriorul pistei de curse, concepute atât pentru a încetini mașinile din motive de siguranță, cât și pentru a pedepsi o greșeală. Sunt din ce în ce mai des eliminate în favoarea unor zone de rulare pe asfalt.

ABC

GEARBOX
Element vital al unei mașini de Formula 1, cutia de viteze.

GRAINING
Granulație. Pneurile nu sunt aduse în temperatura optimă de rulare (sunt prea reci) și din cauza “alunecării” pe asfalt apar riduri pe suprafața pneului. Aceste riduri se interpun între suprafața pneului si cea a asfaltului si astfel rezultă o reducere semnificativă a aderenței. Graining-ul dispare odată ce pneurile se încălzesc și parcurg câteva tururi de circuit.

ABC

HANS
Denumirea prescurtată a dispozitivului de susținere a capului și gâtului, care a devenit obligatoriu de purtat pentru toți piloții de F1 după introducerea sa în 2003.

ABC

HAT-TRICK
Termen utilizat pentru a descrie un weekend de cursă perfect pentru un pilot: pole position, victorie și cel mai rapid tur de cursă.

HYBRID
Cuvântul folosit pentru a descrie noile unități de propulsie complexe din F1 sau, mai exact, o mașină care folosește mai mult de o sursă de energie distinctă pentru a se deplasa: motor termic + motor electric.

HAIRPIN
Un viraj foarte strâns și lent, care de obicei este o curbă de peste 100°.

ABC

HORSEPOWER
O veche unitate de măsură a puterii unui automobil. Există diferite definiții ale calului putere, dar valoarea originală este calul putere mecanic.
Teoretic, această unitate de măsură este expresia puterii mecanice pe care o poate furniza un monopost.

Din punctul de vedere al modului în care putem materializa forța unui cal putere, cea mai simplă analogie este cea oferită de sistemul metric (CP). Potrivit acesteia, ne referim la ridicarea de la sol, până la înălțimea de un metru, a unei greutăți de 75 kg, într-o secundă.

Mai multe știri despre Campionatului de Formula 1 găsiți AICI.

Sursa: GP24.ro / Cosmin Blejan
Photocredit: F1, Mark Sutton, Getty Images
Sponsor:

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

GP24.ro / Cosmin Blejan

Latest Posts

Don't Miss