More

  Latest Posts

  60 de ani de la nașterea lui Ayrton Senna.Titluri mondiale și o rivalitate mai mult decat crâncenă

   

  În anul 1988,după ce a pilotat pentru Toleman(1984) și Lotus(1985-1987), Ayrton Senna a semnat,în 1988, un contract pe trei ani cu echipa McLaren, luindu-i locul lui Stefan Johannson.Coechipierul său avea să fie chiar „profesorul” Alain Prost, un coechipier care nu avea să-i fie prieten.În ultimul an al motoarelor turbocharged,Honda a facut tot ce a putut pentru a fabrica cel mai bun motor pe care avea să-l aiba echipa britanică.

  1988

   

  Campionatul din 1988 a fost un campionat în care singurii pretendenți la titlu au fost Senna și Prost,ambii aducând 15 victorii în 16 curse.

  Sezonul brazilianului a început cu stângul în Brazilia,unde el a fost descalificat din cauza încalcării regulametului pe partea tehnică.Însă,chiar daca a caștigat,pentru a doua oară în carieră la Imola,Senna a lovit parapetul din Portier în cursa de la Monaco,în timp ce conducea.

  Cei doi piloți de la McLaren au terminat pe 1 și pe 2 în următoarele curse,facând schimb de locuri de fiecare dată.

  La Silverstone,însă,într-o cursă desfășurată pe o ploaie torențială,unde Prost s-a retras din cauza pericolului,Senna a caștigat.Însă, Prost a luptat și, în cursa de la Portugalia, chiar daca Senna era sa-l lovească de perete,francezul a caștigat.

  În ultima cursă,la Suzuka,Senna a calat motorul pe grilă și a fost depășit de toți.Însă,acesta i-a depășit pe toți,iar,cand l-a ajuns pe Prost,l-a depășit,câștigând cursa și primul titlu mondial al carierei.

  1989

  Campania lui Senna de a-și apăra primul titlu a început bine.A câștigat de 3 ori consecutiv.Însă,Prost l-a acuzat, la cursa de la Imola,pe brazilian,pentru trucaj.Însa,MP4-5 n-a fost așa bun ca predecesorul.Senna a abandonat în următoarele 4 curse și a pierdut în fața coechipierului,care anunțase o mutare iminentă la Ferrari,la Monza.

  În cursa de la Suzuka,Senna trebuia să câștige,însă, cand a vrut să-l depășească pe Prost,cei doi s-au lovit.Francezul a abandonat,însă a câștigat titlul după ce,chiar daca brazilianul și a schimbat aripa față și a câștigat cursa,acesta a fost descalificat.

  1990 și 1991

  Senna a reușit în 1990 și 1991 două titluri mondiale consecutive, însă cel din 1990 are și el povestea sa.În 1990,toată povestea din 1989 s-a repetat,însă,cu niște excepții.Prost pilota pentru Ferrari,iar Senna conducea clasamentul înainte de ultima cursă,tot la Suzuka.Nervii săi au fost întinși la maximum când acesta a fost refuzat să ia startul de pe partea curată a pistei.Așa că,brazilianul nu a pierdut timpul,și,în primul viraj,l-a lovit în plin pe francez. FIA a luat imediat poziție mai ales că datele telemetrice au arătat că Senna nu a avut nici cea mai mică intenție de a frâna. După lungi discuții, în care Senna a fost amenințat chiar cu ridicarea superlicenței și excluderea din campionat, FIA a decis totuși să-l încoroneze pe brazilian campion mondial.

  1992

  În 1992 Williams a fost peste McLaren, Senna neputând să facă mare lucru. A câștigat trei curse în acel an, prima la Monaco după un final electrizant de cursă, o bătălie de zile mari cu Nigel Mansell. În prima parte a cursei Senna rula al treilea, la mare distanță de cele două Williams-uri ale lui Nigel Mansell și Riccardo Patrese, însă a urcat al doilea când Patrese a abandonat. Apoi, spre finalul cursei, Nigel Mansell, care conducea confortabil, are o pană de cauciuc, trebuind să oprească la standuri pentru a schimba pneul, dar a ieșit de la boxe chiar în spatele lui Senna. Timp de trei tururi cei doi s-au duelat în fiecare viraj, în cele din urmă Senna câștigând. Au urmat alte două victorii, în Ungaria și Italia, dar finalul sezonului l-a găsit pe Senna pe locul al patrulea în campionatul mondial.

  Sursa: Fabian Zarva, GP24 Author

  Photocredit: Crash.net,motorsport images


  Nu pierdeti ultimele stiri din lumea uimitoare a motorsportului cu aplicatie GP24.
  Don't miss out on the latest news from the world of Motorsports with the GP24 App.
  Cu noua aplicatie GP24 primiti ultimele stiri direct pe dispozitivul mobil, 100% gratuit / Nu este necesara inregistrarea.
  With the New GP24 App you receive the latest news direct on your mobile device, 100% free / No need to register.
  Pentru/For Android: Faceti clic aici / Click here.
  Pentru/For iOS: Faceti clic aici / Click here.

  Latest Posts

  Don't Miss