Latest Posts

60 de ani de la nașterea lui Ayrton Senna.Lotus, podiumuri și victorii de neuitat -Video-

Vizualizări: 12020

După ce, în 1984, Ayrton Senna (21 Martie 1960 – 1 Mai 1994) a avut un sezon de debut de excepție cu Toleman-Hart, acesta a ajuns, anul următor să piloteze pentru Lotus-Renault, echipa cu care a început să se lupte pentru victorii. Ayrton a fost pilot la Lotus până în 1987(inclusiv), iar, la echipa britanică, brazilianul a adunat 16 pole-uri, 22 de podiumuri și 6 victorii.

Primul și cel mai popular finiș pe podium, ca pilot Lotus, a fost chiar când brazilianul a câștigat, în 1985, Marele Premiu al Portugaliei. Ultimul podium al său alături de echipa Lotus a venit în 1987, în Marele Premiu al Japoniei, la Suzuka, acolo unde a terminat pe locul 2 după o plecare de pe locul 7 din grilă. Că tot vorbim de MP al Japoniei, putem zice faptul că acolo avea să câștige trei titluri mondiale cu McLaren(1988, 1990 și 1991).

Haideți să trecem în revistă  alte 6 podiumuri istorice ale lui Ayrton Senna:

  1. Marele Premiu al Austriei, 1985

60 de ani de la nașterea lui Ayrton Senna.Lotus, podiumuri și victorii de neuitat -Video-

În 1985,la Marele Premiu al Austriei, Lotus a avut un ritm greoi în antrenamentele libere, iar asta s-a văzut și în calificări, Ayrton Senna având să plece doar de pe locul 14 pe grilă. În cursă, brazilianul a produs o revenire excelentă: la sfârșitul primului tur, era al zecelea, la sfârșitul celui de-al zecelea tur era al șaselea, iar la finiș, a fost al doilea(foto).A fost al cincilea podium din carieră, și al doilea cu echipa britanică.

2) Marele Premiu al Belgiei, 1985(Video)

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

YouTube video

A doua victorie a lui Senna în Marele Circ a fost la Marele Premiu al Belgiei, în 1985. Atunci brazilianul a venit la Spa cu o mare motivație de a câștiga după rezultate foarte bune în ultimele trei curse : locul 2 în Austria, locul 3 în Olanda și locul 3 în Italia. După ce s- a calificat pe locul doi  în condiții de ploaie ușoară, Ayrton a avut un start bun și a reușit să treacă ușor de cel mai mare rival al său în toată cariera, francezul Alain Prost. După ce ploaia a început să se domolească, Ayrton a fost primul care a intrat la boxe ca să pună slick-urile. Ayrton a ieșit de la boxe în spatele lui Nigel Mansell și Elio de Angelis, pe care a reușit să-i depășească ușor, urmând , mai apoi, să domine restul Grand Prix-ului.

3) Marele Premiu al Braziliei, 1986(Video)

YouTube video

Marele Premiu al Braziliei din 1986, desfășurat pe circuitul Jacarepaguá(Rio de Janeiro), a reprezentat etapa de deschidere a sezonului. În calificări, Senna a luat pole-ul, cu un avantaj de 7 zecimi față de timpul lui Nelson Piquet, lucru care a bucurat publicul, mai ales că, bineînțeles, la o cursă braziliană, prima linie era formată din brazilieni.

În cursă, Ayrton a plecat bine, însă nu a putut fi lider mai mult de trei tururi, Nelson depășindu-l și astfel, câștigând cursa în fața celuilalt brazilian care a terminat pe 2.

4) Marele Premiu al Spaniei, 1986 (Video)

YouTube video

La cursa din Spania, pe circuitul Jerez de la Frontiera, Senna a luat pole-ul, a condus cursa timp de 48 de tururi din cele 72 și a terminat în fața pilotului Williams Nigel Mansell  cu un avantaj de doar 14 miimi de secundă.

5) Marele Premiu al Statelor Unite, 1986(Video)

YouTube video

Acest Mare Premiu a fost marcat de o poveste unică: cu o zi înainte de cursa americană care a fost câștigată de Senna (ținând, în  turul cooldown, steagul Braziliei în mână), Brazilia a fost eliminată de Franța din Cupa Mondială de Fotbal.De atunci, acest lucru a reprezentat mândria lui Senna de a își reprezenta țara în Marele Circ.

6) Marele Premiu al Principatului Monaco,1987(video)

YouTube video

Circuitul stradal din Monte Carlo a fost întotdeauna o provocare pentru orice pilot de Formula 1.În 1987, Senna s-a calificat al doilea, în spatele poleman-ului Nigel Mansell. Englezul n-a stat în fruntea cursei mai mult de 29 de tururi fiind nevoit să se retragă din cauza problemelor la motor. De atunci, Senna a devenit lider și a rămas pe prima poziție până la finalul cursei, câștigând cu un avantaj de 39 de secunde în fața compatriotului Nelson Piquet, cu care a format primul și singurul finiș 1-2 brazilian din istoria Marelui Premiu.Victoria a fost prima din cele 6 ale lui Senna în principat.

Sursa: Fabian Zarva, GP24 Author
Photocredit: LAT Images
Sponsor:

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

Fabian Zarva, GP24 Author

Latest Posts

Don't Miss