Latest Posts

F1- Avancronica, Marele Premiu al Olandei 2024- Pirelli Report (+Program TV)

Vizualizări: 6403

F1 revine în acțiune pe un circuit care prezintă una dintre cele mai complicate provocări ale sezonului. Marele Premiu al Olandei are loc pe circuitul clasic Zandvoort, așezat între dunele de pe coasta Mării Nordului, și care a fost modernizat în urmă cu doar câțiva ani pentru a găzdui Formula 1, începând din 2021, după o absență de 36 de ani.

Circuitul și-a păstrat caracteristicile originale, inclusiv configurația întortocheată cu 14 viraje, patru la stânga și zece la dreapta, înșiruite pe cei 4,259 kilometri ai săi. Dar ceea ce face ca acest circuit să fie cu adevărat unic in calendarul campionatului sunt virajele 3 și 14, cu o pantă de 19 și, respectiv, 18 grade, care, ca un punct de referință, este mai abruptă decât cea de la Indianapolis.

F1

Virajele înclinate nu sunt atât de comune în Formula 1 și, prin urmare, reprezintă o provocare neobișnuită atât pentru mașină, cât și pentru pilot. Acest lucru are un efect și asupra pneurilor, deoarece vitezele mai mari din virajele înclinate, comparativ cu cele normale, le supun unor forțe și mai mari. Acest lucru explică de ce compozițiile pentru vreme uscată alese pentru Zandvoort sunt cele mai dure trei din gama 2024, utilizate de la introducerea anvelopelor de 18″: C1 ca P Zero White hard, C2 ca P Zero Yellow medium și C3 ca P Zero Red soft.

Pe hârtie, degradarea termică este un factor foarte semnificativ, dar multe vor depinde de vremea de la sfârșitul lunii august. Olanda se învecinează cu Belgia și am văzut înainte de pauză cum condițiile climatice la aceste latitudini se pot schimba de la o zi la alta și chiar în decursul unei zile, astfel încât vara nu înseamnă neapărat temperaturi ridicate și soare.

Temperatura medie la Zandvoort la sfârșitul lunii august variază între 14 °C și 20 °C, ceea ce ar putea ajuta piloții să gestioneze chiar și cele mai moi compoziții, așa cum s-a văzut în cursa de anul trecut, când Tsunoda a parcurs 50 de tururi pe soft. O altă variabilă rezultă din apropierea circuitului de țărmul mării, la doar un rând de dune și o stradă distanță, astfel încât vântul acoperă adesea pista cu nisip, reducând astfel aderența disponibilă pentru pneuri.

F1

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

Condițiile s-au schimbat atât de mult în timpul cursei de anul trecut încât au fost folosite toate cele cinci tipuri de pneuri disponibile. Cel mai popular slick a fost Soft, ales pentru start de 19 din cei 20 de piloți, Hamilton fiind singurul care a optat pentru Medium. Ploaia a apărut imediat după start, punând în joc pneurile Cinturato Intermediare, care au fost din nou utilizate apoi în ultimele tururi, după o lungă perioadă în care au fost folosite slick-uri. Trei piloți, perechea Red Bull și Esteban Ocon, au încercat chiar și Cinturato Wet. Au fost multe depășiri și un număr record de 82 de opriri la boxe.

În condiții stabile de carosabil uscat, simulările dinaintea evenimentului indică o singură oprire ca fiind cea mai rapidă strategie, mai ales că, teoretic, depășirile sunt un eveniment rar, deoarece pista este foarte îngustă și există puține linii drepte, deci oportunități de depășire foarte limitate. Dacă este cald, atunci pneurile cu compoziții mai dure ar trebui să fie preferate, dar dacă vremea este mai răcoroasă, pneurile soft vor deveni pneuri de cursă viabile.

F1

Circuitul Zandvoort a găzduit toate cele 33 de ediții ale Marelui Premiu al Olandei contând pentru Campionatul Mondial de Formula 1, încă din 1952. Scoțianul Jim Clark a câștigat aici de patru ori, un record care ar putea fi egalat în acest an de Max Verstappen, care a câștigat toate cele trei curse de când Formula 1 a revenit în Olanda.

În calificările de sâmbătă, pilotul Red Bull ar putea, de asemenea, să se claseze în fruntea clasamentului pentru pole position-uri aici, deoarece în prezent este la egalitate cu René Arnoux, cu trei. În ceea ce privește cele mai multe clasări pe podium, acest record este de asemenea deținut în comun de Jim Clark și Niki Lauda, cu câte șase fiecare. În ceea ce privește echipele, Ferrari este lider la victorii (8) și clasări pe podium (25), în timp ce Lotus are opt pole position-uri.

F1

Când și unde să urmărești Marele Premiu de la Zandvoort în acest weekend:

  • Vineri 23.08.2024, 13:30 – 14:30, Antrenamente Libere I
    F1TVPro, AntenaPLAY
  • Vineri 23.08.2024, 17:00 – 18:00, Antrenamente Libere II
    F1TVPro, AntenaPLAY
  • Sâmbăta 24.08.2024, 12:30 – 13:30, Antrenamente Libere III
    F1TVPro, AntenaPLAY
  • Sâmbăta 24.08.2024, 16:00 – 17:00, Calificări
    F1TVPro, AntenaPLAY, CNN, Antena 3
  • Duminica 25.08.2024, 16:00 – 18:00, Cursa
    F1TVPro, AntenaPLAY, Antena 1
  • Mai multe știri despre Campionatul Mondial de Formula 1 găsiți AICI
Sursa: GP24 Media
Photocredit: Formula 1 Fans Romania
Sponsor: Pirelli Romania

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

GP24 Media

Latest Posts

Don't Miss