Home F1 F1- Rookiesprint: Ideea de cursă nouă apare chiar anul acesta?

F1- Rookiesprint: Ideea de cursă nouă apare chiar anul acesta?

Vizualizări: 2151

F1 vrea să le ofere tinerilor mai multe oportunități în mașină și a sugerat un sprint pentru începători – și acest lucru ar putea avea loc până în 2024, în cele din urmă

Ar putea apărea în acest an sprintul pentru începători? În urmă cu câteva săptămâni, a apărut o nouă idee pentru a oferi tinerilor piloți posibilitatea de a se dovedi pe ei înșiși într-o mașină de Formula 1. După sezon, la Abu Dhabi va avea loc o cursă sprint, în cadrul căreia debutanții își vor putea dovedi calitățile unul față de celălalt.

Până acum, cele zece echipe au fost obligate să aloce unui debutant doar două sesiuni de antrenamente libere pe sezon. În plus, după sfârșitul sezonului are loc un test al tinerilor piloți, în cadrul căruia piloții în devenire parcurg câțiva kilometri de teste – dar nici echipele nu prea au parte de informații.

„Nu știi: conduc cu 50 de kilograme de benzină, 70 sau 30? Ce mod de motor au? Nu știi cum abordează concurența”, spune directorul echipei Christian Horner. Din acest motiv, el a sugerat cu ceva timp în urmă comisiei de Formula 1 ideea sprintului pentru începători.

„Cred că este o oportunitate fantastică”, a spus Horner. „În loc să ardem doar benzină și pneuri, în condițiile în care doar echipele știu dacă piloții lor fac o treabă bună, ar fi fantastic să le dăm ocazia celor zece debutanți să urce într-o mașină actuală și să facă un sprint. Ar fi un eveniment foarte popular.”

F1

Va veni sprintul în 2024?

Propunerea: totul ar trebui să fie organizat într-o singură zi, de la calificări până la cursa de sprint propriu-zisă – și posibil chiar în 2024! Până acum, se presupunea că propunerea ar putea fi implementată cel mai devreme anul viitor, dar Horner a dat de înțeles că sprintul ar putea avea loc chiar și în mai puțin de trei luni.

„Este ca toate lucrurile în viață: Dacă vrei să se întâmple ceva, doar fă-o”, spune el. „A existat o directivă clară de a spune: haide, să facem asta pentru acest an”.

„Desigur, acest lucru pune presiune pe Grupul de lucru sportiv și pe diferiții manageri de echipă pentru a lucra împreună cu FIA și a crea un set de reguli. Dar cred că dacă adoptăm în principal regulile de sprint, atunci se poate face imediat. Nu trebuie să fie prea complicat”.

Șeful echipei Red Bull subliniază că susține în mod clar propunerea și că nu este singurul: „Am discutat acest lucru în comisia de Formula 1 și am dori să oferim mai multe oportunități piloților începători”, spune Toto Wolff, șeful departamentului de motorsport al Mercedes.

„Nu cred că a fost cineva în toată camera care să nu susțină ideea, pentru că toți avem același obiectiv”, a mai spus austriacul. „Vrem să le oferim mai mult timp, iar asta a ieșit”.

Russell nu este adeptul sesiunilor de antrenament de vineri

Această idee este bine primită și de piloți – fie ei tineri sau mai în vârstă. Oliver Bearman o vede ca pe o bună oportunitate de a se pregăti mai bine pentru debutul său ca pilot titular la Haas în 2025 și crede că o zi de teste în care conduci doar cu tine însuți poate deveni „un pic plictisitoare”.

Și pilotului Mercedes George Russell îi place ideea – cel puțin mai bună decât soluția actuală cu sesiunile de antrenamente obligatorii de vineri . El însuși a simțit doar consecințele negative la Monza, când Andrea Kimi Antonelli a condus în locul său în prima sesiune de antrenamente și a transformat mașina într-o grămadă de fier vechi.

„Dacă nu ai multă experiență, testele de Formula 1 sunt foarte, foarte provocatoare”, spune britanicul, amintindu-și de primul său FP1 cu Force India la Sao Paulo: Făcusem doar două zile de teste de Formula 1 înainte de asta, nu mai fusesem niciodată la Sao Paulo și am descoperit că am fost aruncat la capăt.”

„Dar când începătorii au ocazia să aibă o zi întreagă de teste și apoi să meargă direct într-un weekend de sprint, este o idee bună”, a spus britanicul.

Wolff: Calendarul diferit este riscant pentru echipe

Momentul de după sezonul propriu-zis este ideal și din punctul de vedere al echipelor, deoarece oferirea mașinilor debutanților în timpul unui weekend de curse normal ar putea avea un impact asupra piloților obișnuiți, se teme Wolff. „Asta poate fi destul de dăunător în campionat”, spune el.

„Nu am găsit nicio altă modalitate de a-i lăsa să conducă un întreg weekend de cursă, să împingă mașina și să facă comparații. Iar în ziua cursei din Abu Dhabi, toți vor folosi același combustibil. Toți vor fi pe aceleași pneuri. Va fi interesant să vedem cum se comportă în mașinile lor respective.”

Deși aceasta va fi o altă zi stresantă pentru echipajele de curse, după un sezon deja epuizant, „dar noi suntem în domeniul divertismentului”, subliniază Wolff, „și aceasta este cea mai bună idee pe care am avut-o până acum pentru a le oferi mai mult timp de pilotat.”

  • Mai multe știri despre Campionatul Mondial de Formula 1 găsiți AICI
Sursa: GP24 Media
Photocredit: Formula 1 Fans Romania
Sponsor: TricouMania

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

Exit mobile version