Home F1 Claire Williams: Familia noastră exista și astăzi dacă …

Claire Williams: Familia noastră exista și astăzi dacă …

Vizualizări: 3613

Fosta șefă a echipei, Claire Williams, vorbește despre „ultimul cui în sicriu” pentru echipa de curse a tatălui său și explică de ce echipa familiei nu mai există astăzi

Numele mare și locația din Grove, în Anglia, au rămas, dar aproape toate celelalte lucruri s-au schimbat la echipa tradițională de Formula 1 Williams de când familia Williams a vândut echipa de curse firmei americane de investiții Dorilton Capital. Asta s-a întâmplat acum patru ani. Dar acum Claire Williams, fiica fondatorului echipei Frank Williams, crede că echipa familiei ar putea exista și astăzi.

În podcastul „Business of Sport”, Claire Williams descrie mai multe circumstanțe nefericite care, în opinia ei, au condus la sfârșitul familiei Williams: Un factor a fost pandemia de corona din 2020, altul a fost disputa (încă fumegândă) cu sponsorul principal ROKiT și, în cele din urmă, sincronizarea proastă. Pentru că atunci când Formula 1 a reînceput, echipa familiei Williams era deja istorie.

„În 2021, al doilea an al pandemiei de coronavirus, interesul pentru Formula 1 a explodat. Din păcate, am ratat-o cu un an. A trebuit să vindem în 2020 pentru că nu mai aveam bani”, spune Claire Williams. „Dar dacă am fi reușit să trecem prin sezonul 2020 ca o familie, echipa noastră de familie ar fi existat și astăzi. Sunt convinsă de asta”.

Dar lucrurile au decurs altfel pentru Williams. Sau, după cum spune Claire Williams: „Pur și simplu am rămas fără bani, ca să o spunem pe șleau”.

claire

Mai întâi Rokit, apoi corona

„În 2019, am avut un sponsor principal cu ROKiT. Dar când am vorbit despre plățile pentru 2020 la sfârșitul anului 2019, care erau garantate prin contract, nu a ieșit nimic. Sponsorul nostru principal nu a plătit. Apoi i-am dat în judecată și am obținut dreptate. Dar cele 30 de milioane de dolari pe care ni le datorau printr-o hotărâre judecătorească erau doar jumătate din ceea ce ar fi trebuit să ne plătească”.

Acești bani lipsă au făcut o „gaură uriașă” în bugetul Williams pentru 2020. „Și când eram deja în Melbourne, pandemia de coronavirus a lovit și a trebuit să ne întoarcem acasă fără să fi realizat nimic”. Acest lucru a agravat și mai mult problemele Williams, deoarece cursele au fost suspendate timp de luni de zile.

„Dacă nu concurezi, nu ești plătit. Acesta a fost ultimul cui în sicriu pentru noi”, spune Claire Williams privind în urmă. Ea nu se învinovățește pe sine sau pe echipa sa: au fost „circumstanțe dincolo de controlul nostru” care au condus echipa de curse în acest punct. Ea nu menționează declinul treptat al fostei echipe de top Williams în anii anteriori.

Vânzarea încă o macină pe Claire Williams până în ziua de azi

Cu toate acestea, Claire Williams subliniază povara emoțională pe care vânzarea echipei o reprezintă și astăzi pentru ea atunci când spune: „Nu există nicio zi în care să fiu mulțumită că am vândut Williams. Niciodată. Gândul nu-mi trece prin minte”.

„Cu toții am vrut să continuăm. Era viața noastră, pentru totdeauna. Ăsta a fost planul. Am vrut să continui echipa pentru fiul meu sau pentru nepoții mei.” Dar asta nu s-a întâmplat.

Singura consolare a lui Claire Williams

Singura consolare a lui Claire Williams este că familia ei a găsit cumpărători serioși în Dorilton Capital. Aceștia sunt „oameni care au grijă de echipă, de patrimoniul său, de personalul său, pe care l-am iubit ca pe o familie. Și am fost norocoși pentru că 2020 a fost un an teribil pentru toată lumea. Nimeni nu a vrut să cumpere o companie în acel moment, și cu siguranță nu o echipă de Formula 1 în dificultate”.

„Dar acești oameni au făcut exact asta. A fost cel mai bun scenariu posibil pentru noi”, spune Claire Williams. Apoi adaugă: „Sunt doar supărată că nu am insistat să păstrăm cinci procente din echipă”. Acest lucru se datorează faptului că familia Williams s-a retras complet din echipa de Formula 1 la acea vreme. Fondatorul echipei, Frank Williams, a murit un an mai târziu, la vârsta de 79 de ani.

Dacă Stroll ar fi rămas?

Dar poate că Williams ar mai fi putut exista ca o echipă de familie în acest moment. Pentru că Claire Williams are și altceva de ronțăit: „Mă scoate din minți pentru că Lawrence Stroll a fost cu noi”. Actualul șef al Aston Martin l-a avut pe fiul său Lance Stroll la Williams în 2017 și 2018 înainte de a prelua Force India și de a o transforma în propria sa echipă de Formula 1.

Ar fi putut Lawrence Stroll să-și creeze echipa de vis cu o nouă fabrică și cu guru-ul designului Adrian Newey din cadrul echipei de curse Williams? Claire Williams pare să creadă că da, dar „nu contează acum”, spune ea. Acest joc de gândire este „doar o notă secundară”, la fel ca prețul de achiziție al Dorilton Capital, de aproximativ 150 de milioane de euro la acea vreme.

„Nu este vorba despre bani pentru mine”, subliniază Claire Williams. „Au fost mai mulți bani decât vor avea majoritatea oamenilor în întreaga lor viață”.

Mai presus de toate, ea este frustrată că Williams, ca echipă de familie, nu a reușit să reziste până în „epoca de aur” a Formulei 1. Pentru că, deși echipa de curse este încă mult în urmă în raportul de forțe, potrivit unei estimări Forbes, Williams valora deja 725 de milioane de euro în vara anului 2023 – de cinci ori mai mult decât atunci când a fost vândută către Dorilton Capital cu trei ani mai devreme.

  • Mai multe știri despre Campionatul Mondial de Formula 1 găsiți AICI
Sursa: GP24 Media
Photocredit: Formula 1 Fans Romania
Sponsor: TricouMania

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

Exit mobile version